fbpx

Bucati din Paradis in Delta

Bucati din Paradis in Delta

La distanta de doar 36 km de Tulcea si 350 m de intrarea in localitatea Murighiol, se afla o gospodarie. O mica afacere de familie. Un loc in care putem descoperi atat farmecul traditional romanesc, cat si maretia naturii, specifica zonei din Delta Dunarii.


Dan si Nina, proprietarii acestei gospodarii, gazduiesc campingul “Dan Pescarul” pentru turistii care calatoresc cu autorulote, sau corturi. Caldura si pasiunea lor pentru turism si pescuit, fac din acest loc unul dintre cele mai iubite locatii de cazare din zona.

An de an, o multime de turisti atat  din tara, cat si din strainatate, aleg sa calatoreasca in Delta Dunarii cu autorulota, in detrimentul hotelurilor. In felul acesta, se simt mai aproape de natura atat de maiestuoasa a acestei zone.

Facilitatile camping-ului includ un sistem sanitar foarte bine pus la punct, supraveghere video, acces la masina de spalat rufe si electricitate pentru autorulote. De asemenea, tot ce avem nevoie pentru a face gratare, chiar si un foisor, unde putem servi masa.

Daca nu suntem siguri cum dorim sa ne incepem vacanta, nici o problema. Dan si Nina sunt aici sa ne sfatuiasca, sa ne prezinte zona, sau sa ne rezerve o plimbare cu barca. Recenziile acestui loc lauda ospitalitatea gazdelor in nenumarate moduri. Oaspetii par a fi complet fermecati de sarmul acestei mici gospodarii, in care iti poti lasa si tu autorulota.

Inscrisa din 1991 in lista patrimoniului mondial UNESCO, Delta Dunarii are 5760 km patrati. Aici se intalnesc 30 de habitate protejate la nivel european, o parte dintre acestea regasindu-se doar pe teritoriul tarii noastre. Mai exact, casa a 54 de tipuri de mamifere si peste 300 de specii de pasari. Ce mod mai incantator de a ne relaxa, decat explorand spectaculoasa flora si fauna a Deltei ?

De recomandat ar fi sa incepem cu Murighiolul, localitate atestata documentar in 1543 si doar la cativa pasi distanta de cazare. Aici regasim ruinele anticului oras grecesc Halmyris, fascinante atat din punct de vedere vizual, cat si istoric. Iar lacurile sarate din zona se crede ca au namoluri miraculoase. Trebuie sa vedem totusi, ca sa credem, nu ?

Printre locurile de neratat ale zonei se numara si Gura Portitei, pentru linistea de care ne putem bucura in acest loc inca salbatic. Una dintre cele mai retrase destinatii din tara, unde ne putem rasfata la soare, facand plaja si ascultand linistea. Unii numesc acest loc atat de intim, ‘un adevarat colt de rai’. Tentant, nu-i asa ?

Sfantu Gheorghe e localitatea care ne lasa senzatia ca suntem la capatul lumii. Desi e dificil de ajuns, aici putem admira locul unde Marea Neagra si Delta Dunarii se intalnesc, direct de pe nisipul fin dintre cele 2. Locatia mai este renumita si pentru retetele locale deosebite, pe baza de peste proaspat. Pare ca efortul pentru dificilul drum parcurs, promite o rasplata pe masura.

Poate cel mai celebru loc din imprejurimi, Padurea Letea, numita si ‘Jungla din Delta’, este o rezervatie naturala, unde putem intalni circa 2500 de cai, care traiesc in salbaticie. Incantatoarea padure si dunele de nisip creeaza un adevarat spectacol al naturii, ce nu putem sa-l ratam.

Orasul Sulina este singurul oras din Delta Dunarii. Aici si in celelalte 30 de sate din zona, traiesc aproximativ 15.000 de oameni. E de asemenea si cel mai estic punct al tarii. Deci daca esti aici la ora potrivita, ai putea fi primul roman care vede rasaritul.

Iar cand suntem gata sa pornim in explorarea Deltei, locul preferat al turistilor este Mila 23, din comuna Crisan. Este pozitionat exact in mijlocul rezervatiei, avand acces usor inspre orice zona. Un sat pescaresc, unde timpul pare ca a stat in loc, iar traditiile sunt inca pastrate si duse mai departe.

Prin urmare, in Delta Dunarii ne putem relaxa ca niciodata, fara sa ne plictisim cat de putin. Pare a fi una din minunile lumii si o putem explora timp de 3 anotimpuri pe an : primavara, vara sau toamna. Desigur, se pot petrece si toate 3 aici, daca rezervati autorulota din timp 😊

× Buna, aveti intrebari?